ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> PRAVNI NASVETI - VPRAŠANJA in ODGOVORI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2010 11:02    Naslov sporočila: Prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom Odgovori s citatom

Prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom


Kaj morate nujno vedeti, preden se odločite za sporazumno prekinitev pogodbe o zaposlitvi.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR), kot enega od možnih načinov prenehanja pogodbe o zaposlitvi in s tem delovnega razmerja, predvideva sporazum med delavcem in delodajalcem o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi.



Na ta način lahko preneha tako pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas kot tudi pogodba o zaposlitvi o zaposlitvi za določen čas (to je pred potekom obdobja, za katero je bila sklenjena). Preden pa se odločite za sporazumno prekinitev pogodbe o zaposlitvi, morate natančno poznati določila in posledice, ki ji takšna prekinitev pogodbe o zaposlitvi prinaša.



Kdo lahko poda Predlog za sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi?
Pogodba o zaposlitvi preneha veljati z dnem sklenitve sporazuma med delavcem in delodajalcem, razen če je v sporazumu določen drug datum prenehanja.

Bistveno je, da pri tem načinu prenehanja delovnega razmerja niti delavcu niti delodajalcu ni treba upoštevati odpovednega roka, določenega z zakonom ali s pogodbo o zaposlitvi. Predlog za sporazumno prenehanje lahko poda bodisi delavec bodisi delodajalec.



Najpomembnejše je soglasje med vpletenimi!
Pri sporazumu o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi gre za klasično pogodbo, zato morajo biti izpolnjene vse predpostavke za sklepanje in veljavnost pogodb, predvsem mora priti do soglasja med strankama.

Tako npr. ne gre za sporazum, če ena stranka drugi pošlje samo predlog ali besedilo sporazuma, druga stranka pa predloga ne sprejme in besedila sporazuma ne podpiše.



Zakon določa za sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi dve formalni zahtevi:
sporazum mora biti v pisni obliki; sporazum, ki ni sklenjen v pisni obliki, je neveljaven, kar pomeni, da sporazuma ni mogoče skleniti ustno;
sporazum mora obvezno vsebovati določilo (opozorilo) o posledicah, ki nastanejo delavcu zaradi prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi pri uveljavljanju pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti (pri Zavodu za zaposlovanje).
Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (ZZZPB) namreč določa, da delavec, ki mu je delovno razmerje prenehalo zaradi sporazumne razveljavitve, ni upravičen do denarnega nadomestila.


Delavcu pri tem načinu prenehanja zaposlitve prav tako ne pripade odpravnina, razen če gre za upokojitev.



Prednosti tega načina prenehanja delovnega razmerja za delodajalca so:
ni potrebno dokazovati in utemeljevati odpovednega razloga ter voditi postopka odpovedi (obvestilo delavcu o nameravani odpovedi, zagovor delavca itd.);- v sporazumu ni potrebno navajati razloga za prenehanje veljavnosti pogodbe o zaposlitvi in za sklepanje sporazuma;
- ni potrebno upoštevati odpovednega roka; na isto delovno mesto se lahko takoj zaposli nov delavec;
- prihranek na račun odpravnine, razen odpravnine ob upokojitvi;

- ohranitev pozitivnega odnosa z delavcem in izognitev povračilnim ukrepom (prijava inšpekcijam, tožba na ugotovitev nezakonitosti odpovedi itd.).


Naziv uporabnine: Predlog (prošnja) za prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom

Opis:
Če želi delavec ali delodajalec prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom, lahko nasprotni stranki ustno ali pisno predlaga oziroma zaprosi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom. Pri temu načinu prenehanja pogodbe o zaposlitvi ni potrebno navajati vzroka oz. iskati kršitev nasprotne stranke, delavcu pa ni potrebno delati še v času odpovednega roka. Delodajalec in delavec se lahko s podanim predlogom strinjata, nista zavezana, da takšen predlog tudi sprejmeta.

Če se obe stranki strinjata s predlogom oziroma prošnjo, ena od strank, običajno delodajalec, pripravi PISNI sporazum o razveljavitvi pogodbe o zaposlitvi, ki začne veljati, ko ga podpišeta obe stranki. Pisni sporazum mora vsebovati tudi določilo o posledicah, ki nastanejo delavcu zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi s sporazumom (npr. delavec nima pravice do denarnega nadomestila na Zavodu RS za zaposlovanje).

Najprej označite, kdo podaja predlog oziroma prošnjo za prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom.
. Delavec
Delodajalec






Še več pravnih odgovorov:
http://www.informiran.si/
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2011 16:57    Naslov sporočila: re. Odgovori s citatom

Še več pravnih odgovorov:
http://www.informiran.si/
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> PRAVNI NASVETI - VPRAŠANJA in ODGOVORI Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group